///
Acum la radio:

30 de picturi vor fi donate Institutului Clinic Fundeni, prin proiectul „Arta dă Speranță”

După o primă ediție „Arta dă speranță”, în care 40 de lucrări de artă, realizate de 23 de artiști plastici, au fost donate Institutului Clinic Fundeni, alți 18 artiști, ale căror preocupări se îndreaptă şi către design, arhitectură, grafică publicitară și ilustrație de carte, și-au dat mâna pentru a înfrumuseţa saloanele, culoarele și ambulatoriul unității medicale.

Una din aceste lucrări spune, însă o poveste aparte. E o poveste despre suferința extremă a unui copil care la doar doi ani se confruntă cu un diagnostic cumplit, despre o luptă disperată pentru salvarea vieții sale și despre durerea nimicitoare prin care trece un părinte care își pierde copilul și care este nevoit să-și recompună sufletul sfărâmat în mii de bucăți, ca să poată merge mai departe, alături de cei dragi. Este povestea lui Darius Spider-Man, un băiețel de numai șase ani, care a pierdut lupta cu boala nemiloasă, într-unul din saloanele de la etajul șase, unde sunt tratați copii de toate vârstele, grav bolnavi.

„Pictura a fost preferata lui Darius. Îl iubea pe Spider-Man și i-am pictat-o pentru a-i decora camera. În cei 11 ani care au trecut de când el nu mai este printre noi, am mai avut de două ori intenția să o donez, dar au apărut tot felul de piedici, parcă special pentru ca această lucrare să ajungă la Fundeni, acolo unde el și-a petrecut ultimele clipe. Auzind de proiect mi-am dat seama că nimic nu e întâmplător în lumea aceasta și ofer tabloul atât de drag, copiilor care trec prin suferințe greu de imaginat.

Până acum mi-a fost imposibil să revin în locul acela! N-am putut nici măcar să mă implic în ajutorarea copiilor și părinților de acolo, care trec prin ce am trecut eu, cu toate că, mi-aș fi dorit foarte mult să o fac. Numai când mă gândeam, însă la spital sau când treceam pe lângă el simțeam că mi se taie răsuflarea, dar probabil că nu a fost momentul până acum”, a povestit artistul plastic Oana Pavelescu.

Pictura care îl reprezintă pe Darius, a Oanei Pavelescu, va fi expusă timp de două zile pe simeza Galeriei Rottenberg-Uzunov, în cadrul proiectului umanitar „Arta dă Speranță”, alături de alte 29 de lucrări-minune semnate de alte nume sonore ale artei plastice contemporane, precum: Cela Neamţu, Dalina Bădescu, Irina Neacşu, Maria Jarda, Radu Goia, Rareş Kerekes, Adelina Boroş, Andreea Ungureanu, Bogdan Cazacincu, Diana Cristina Enache, Sebastian Oprica, Simona Pascale, Mugurel Bărbulescu, Iulia Ignat, Laura Măhăleanu, Lavinia Falcan şi Doina Albu, urmând ca ulterior să fie donate Institutului Clinic Fundeni, prin intermediul Asociației Culturale pentru Sprijinirea Artelor Frumoase şi Asociației „Aripi spre viață”.

Proiectul „Arta dă speranță” a fost inițiat de omul de afaceri Eduard Mircea Uzunov, în colaborare cu Asociația Culturală pentru Sprijinirea Artelor Frumoase şi Asociația „Aripi spre viață”.