///
Acum la radio:

A murit actorul Christopher Plummer

Christopher Plummer a încetat din viaţă la vârsta de 91 de ani, după cum a anunţat vineri impresarul său.

Născut la 13 decembrie 1929, în Toronto, actorul canadian Christopher Plummer a crescut în Montreal, fiind introdus de mama sa în tainele artei teatrale, literaturii şi muzicii, astfel încât, la 15 ani, joacă în piesa „Visul unei nopţi de vară”, pusă în scenă de liceul pe care îl frecventa.

Primul rol principal într-o piesă de teatru îl obţine la vârsta de 17 ani, în „Cymbeline”. Deşi era hotărât să urmeze cariera teatrală, nu ia lecţii de dramaturgie, preferând să lucreze în domeniul teatrului încă de la terminarea liceului, relatează Agerpres.

Christopher Plummer a fost membru al Montreal Repertory Theatre, locul unde „am fost învăţat să respect teatrul ca pe un soi de templu”, după cum chiar el declara, familiarizându-se foarte devreme cu piesele lui Shakespeare. În 1950, obţine un contract cu Canadian Repertory Theatre din Ottawa.

În ianuarie 1954, joacă pentru prima dată pe Broadway în piesa lui George Philip „The Starcross”. Recunoaşterea publicului şi a criticilor vine odată cu apariţiile sale în roluri de excepţie precum Marc Antoniu în „Julius Cezar” de W. Shakespeare sau Ferdinand în „Furtuna”, fiind supranumit „al doilea Lawrence Oliver” şi cel mai bun interpret din acea perioadă a operelor shakespeariene.

În 1958, regizorul Sydney Lumet îl invită la Holywood, pentru a juca în filmul „Stage Struck”. Urmează apoi roluri în „The Fall of the Roman Empire” (1964) şi „The Sound of Music” (1965).

„Mi-am petrecut întreaga viaţă”, spunea actorul într-un interviu acordat cotidianului „The New York Times”, pretinzând că „ordinarul nu există şi încercând să gândesc ‘extra-ordinar’ tot timpul. Este singurul mod de a supravieţui”.

Între filmele sale se mai numără „Waterloo” (1970), „The Silent Partener (1978), „Murder by Decree” (1979), „Highpoint” (1984), „The Girl with the Dragon Tattoo” (2011), „Muhammad Ali’s Greatest Fight” (2013), „The Forger” (2014), „Hector and the Search for Happiness” (2014), „Elsa & Fred” (2014).

În 2012, a obţinut Premiul Oscar şi Globul de Aur pentru rolul din ”Beginners” (2010), acestea fiind doar două din numeroasele premii primite pentru acest rol.