///
Acum la radio:

Adio, Sonia Rykiel! Creatoarea puloverului “poor boy sweater” a murit la vârsta de 86 de ani

Creatoarea Sonia Rykiel a murit la vârsta de 86 de ani.  În 2012, Sonia  dezvăluia faptul că suferea de boala Parkinson de mai bine de 15 ani.

Supranumită “Regina Tricotajelor”, a fost faimoasă pentru tricotajele ei colorate  în linii relaxate, oferind femeilor liberatea de mișcare față de costumele formale.soniarykiel

Creatoarea s-a născut la Paris, în mai 1930, dintr-un tată francez şi o mamă româncă. Şi-a început cariera ca realizator de draperii în 1948, prima sa incursiune în lumea designului vestimentar fiind momentul în care a început să-şi tricoteze rochii de maternitate, după ce s-a căsătorit cu Sam Rykiel, proprietarul unui mic magazin de modă din Paris.

Sonia Rykiel a ajuns în atenţia publicului în 1962 cu un anumit model de pulover (mulat cu mâneci lungi), denumit “poor boy sweater”. În decembrie 1963, pe coperta revistei Elle a pozat vedeta pop Francois Hardy, purtând acest tip de bluză, într-o versiune cu dungi roz şi roşii.

Brigitte Bardot a fost mai târziu fotografiată purtând un design marca Rykiel, Audrey Hepburn fiind, de asemenea, unul dintre fanii celebri ai creaţiilor sale.

Rykiel a deschis primul său magazin în Paris, în anul 1986, imperiul său dezvoltându-se pe parcurs şi incluzând de-a lungul timpului şi creaţii bărbăteşti, haine pentru copii sau accesorii şi parfumuri. Potrivit site-ului său, designerul îndemna femeile să fie excentrice, seducătoare, misterioase şi să-şi creeze propriul stil.

Pe parcursul carierei sale a dezvoltat noi tehnici cum ar fi cusut pe dos şi finisajele fără tiv. A scris o serie de romane şi, în plus, a apărut în filmul “Pret-a-Porter” (1994), viziunea satirică a lui Robert Altman asupra industriei de modă.

Într-un interviu acordat în 2005 aceasta afirma că în primii zece ani din carieră îşi spunea zilnic “Mâine renunţ”. “Oamenii o să-şi dea seama că habar n-am ce fac. Întotdeuna am crezut că voi fi discreditată, într-un final”, a declarat atunci designerul, vorbind despre neîncrederea pe care o avea în primii ani de carieră.