///
Acum la radio:

Billy Idol: “I said I was into porn again, not born again.”

În această săptămână, Billy Idol este Personalitatea!

Titlul articolului denotă un caracter cu un simț al umorului bine dezvoltat. Billy Idol, numit și băiatul rău al rock-ului, va împlini pe 30 noiembrie vârsta de 60 de ani. Fan Sex Pistols, față de dur, par oxigenat, tatuaje și piercing-uri, ăsta e portretul baiatului rău, pe numele de buletin William Michael Albert Broad, născut în Stanmore, Middlesex, o zonă aflată la periferia Londrei. billy idolIdol și-a petrecut tinereţea în aceeaşi ţară în care Rolling Stones şi The Beatles au făcut istorie și l-au inspirat în cariera sa muzicală. Dincolo de aspectul fizic, Idol are o voce absolut inconfundabilă care îți rămâne în cap, este super energic în concertele sale și de-a dreptul electrizant pe scenă. Primul pas serios în lumea muzicii l-a făcut în anul 1976, atunci când a înfiinţat trupa Generation X, alături de Tony James şi John Towe, la început din postura de chitarist, iar după plecarea lui Gene October, locul de solist, rămas liber a fost luat de Idol. Dupa 3 albume, în 1980, Generation X s-a destramat.

Moment în care a decis să meargă mai departe pe propriul drum, de unul singur. La un moment dat, artistul a povestit istoria numelui său de scenă.

Numele de Billy Idol s-a născut în urma unui telefon primit de la o jurnalistă care dorea să facă un material despre Generation X. Aceasta l-a întrebat sub ce pseudonim ar vrea să fie prezentat în articol. Amintindu-și că unul dintre profesorii săi scrisese într-un raport ajuns la parinții lui că este “IDLE” (leneș, din engleză), acesta a vrut să-și spună Billy Idle, în semn de răzbunare, dar și-a amintit imediat că deja exista un comediant vestit, pe nume Erick Idle, asa că, după câteva minute, i-a venit ideea să-și spună Billy Idol.

Această alegere avea să îl transforme într-un nume de referinţă care va rămâne în istoria rock-ului.

Așadar, în 1981,Billy Idol se mută în New York, hotărât să înceapă o carieră solo. Puțin cam derutat și copleșit de gânduri, de unde să înceapă și cum să facă mai bine, a intrat într-o noapte într-un club din New York, s-a așezat la bar și și-a comandat ceva de baut. Atmosfera era liniștită, oamenii stăteau pe canapele și pe scaune în jurul meselor.
Până când la un moment dat o piesă electrizantă s-a auzit în boxe. Acea melodie era Dancing with myself. Publicul, parcă halucinant, s-a repezit spre ringul de dans, se crease o atmosferă incredibilă, moment în care artistul a înțeles că mai are  multe de oferit muzicii si oamenilor. Billy nu mai era doar un Idol al Angliei, ci și un Idol al Americii.

Albumul Rebel Yell din 1983 l-a ridicat la rang de superstar mondial, făcând ravagii mai ales în Germania, Italia, Elveţia şi Noua Zeelandă.

După ce a reuşit să treacă de graniţele Statelor Unite şi ale multor ţări din Europa şi din lume, succesul a continuat cu albumul Whiplash Smile din 1986 care s-a vândut foarte bine, iar piesele To Be a Lover, Don’t Need a Gun şi Sweet Sixteen au devenit super hituri.

În 1990, artistul a suferit un grav accident de motocicletă, în urma căruia era să-și piardă un picior, fapt pentru care a fost filmat doar de la mijloc în sus pentru videoclipul piesei Cradle of Love care a a vut maxim succes.

Problemele cu drogurile şi-au spus cuvântul în 1994 când şi-a pierdut cunoştinţa într-un club din Los Angeles, în urma unei supradoze de GHB, un drog menit să amelioreze efectele altor droguri, precum cocaina. În urma incidentului, Idol a decis să se concentreze pe rolul de tată, declarând că nu ar fi fost iertat niciodată de copiii săi dacă ar fi murit de supradoză de droguri.

Ultimul său album The Very Best of Billy Idol: Idolize Yourself a fost lansat în 2008, ocazie cu care a pornit și un turneu. Idol este unul dintre marii artiști ai lumii care au ajuns și în România, susținând concerete în București și Cluj- Napoca și oferind fanilor romani momente de neuitat, o energie debordantă care s-a transformat în feedback pentru artist.