///
Acum la radio:

Bryan Ferry, The King Of Cool, a influențat noua generație de muzicieni

Brayn Ferry este unul dintre cei mai valoroși artiști din toate timpurile pe care i-a avut  Marea Britanie, deși s-a născut la Whashington, pe  26 septembrie, 1945.  Artistul a atras atenția publicului pentru prima dată la începutul anilor ’70 ca și vocalist și principal textier al trupei Roxy Music, alături de care a lansat hituri precum Slave To Love, Don’t Stop The Dance, More Than This, One Night sau Avalon. Ferry a fost supranumit ‘Mr. Cool’ sau  ‘The King Of Cool’.

Bryan Ferry s-a născut într-o familie de muncitori, tatăl sau, Fred Ferry, era fermier. Bryan a absolvit Washington Grammar-Technical School, apoi a studiat artele frumoase la University of Newcastle. A format trupa Banshees, după care, împreună cu Graham Simpson a înființat o alta trupă, numită The Gas Board.

În 1970, împreuna cu o gașcă de prieteni, Ferry a pus bazele trupei Roxy Music. Primul lor hit, Virginia Planes, a ajuns pe locul 4 în topurile muzicale britanice, iar primele două albume de studio, These Foolish Things și Another Time, Another Place, au intrat in top 10 UK.

Bryan Ferry.

Bryan Ferry.

În 1976 trupa Roxy Music s-a destrămat temporar, timp în care Ferry avea deja o carieră de 3 ani. După ce albumul său The Bride Stripped Bare s-a vândut prost, Ferry a decis să reunească trupa și în urmatorii ani au înregistrat  3 albume: Manifesto, Flesh and Blood și Avalon.

Cel mai mare succes al trupei a fost piesa Jealous Guy, un tribut adus lui John Lennon și, culmea, singura piesă care nu a fost scrisă de Ferry. Jealous Guy a urcat pe locul 1 în topul britanic.

Șapte ani mai târziu,  Ferry a decis să renunte definitiv la Roxy Music și să-și continue cariera solo. A lansat albumul Boys and Girls, în 1985, care a ajuns numărul unu în Anglia, iar în 1994 i s-a alăturat lui Brian Eno, cu care a scos albumul Mamouna. În 1999, după o pauză, Ferry s-a reîntors în studio pentru a înregistra albumul As Time Goes By, ce continea mix-uri ale unor piese din anii ’30 și piese originale. Albumul a fost nominalizat la premiile Grammy în 2001.

In 2002, artistul a lansat albumul Frantic, iar în 2003 a cântat în cadrul concursului Miss World.  Brayn Ferry s-a făcut remarcat și în calitate de actor. În 2004 a jucat în filmul The Porter, un scurtmetraj de 13 minute în care a interpretat rolul unui pianist, iar un an mai târziu apare în drama lui Neil Jordan, Breakfast on Pluto.

De-a lungul carierei cale, The King Of Cool a înregistrat nu mai puțin de 13 albume solo, trei dintre ele ajungând numărul 1 în Marea Britanie, și 8 albume cu Roxy Music. Zece dintre single-urile lansate de el au intrat în Top 5 și Top 10 UK Charts, în timp ce multe dintre hiturile sale au aparut pe diferite compilații si soundtrack-uri de filme si documentare precum Bitter Moon, al lui Roman Polansky, Legend, de Ridley Scott, Phenomenon, de Jon Turteltaub si The Walker, al lui Woody Harrelson.

Artistul a mai primit de-a lungul timpului nenumărate premii si distincții. Astfel, el a fost recompensat cu premiul Ivor Novello Award pentru contribuția extraordinara adusă muzicii britanice. Aristul a primit și  Q Life Time Achievement Award pentru întreaga activitate a trupei Roxy Music, dar și BMI Icon Award pentru influența semnificativă asupra noilor generații de muzicieni.