///
Acum la radio:

Cat Stevens: “Am crezut că acesta este Dumnezeul meu- scopul de a face bani”

Cat Stevens, pe numele lui adevărat Steven Demetre Georgiou și cunoscut acum sub numele de Yusuf Islam, s-a născut pe 21 iulie 1948, la Londra. El a devenit celebru pentru hit-urile sale: Father and Son, Moonshadow, Wild World, Trouble. Numele de Cat Stevens și l-a luat la începutul carierei muzicale, după ce logodnica sa i-a spus că are ochi de pisică.

LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 21:  Yusuf Islam performing at The Peace One Day Celebration 2011 on September 21, 2011 in London, United Kingdom.  (Photo by Jo Hale/Getty Images)

Mama sa a fost de origine suedeză , iar tatal greco-cipriot. Familia sa locuia într-o casă aflată la etajul restaurantului de la parter unde lucrau cu toții. “M-am născut într-o lume modernă, luxoasă, sub lumina reflectoarelor spectacolelor. M-am născut într-o casă creştinească, dar ştim cu toţii că orice copil se naşte cu propria sa natură şi depinde de părinţii acestuia de a-l iniţia într-o anume religie. Eu am fost educat în spiritul religiei creştine şi am gândit astfel. Am fost învăţat că Dumnezeu există, dar nu există un contact direct cu El, aşa că trebuie să intrăm în contact cu El prin Isus, care este de fapt poarta spre Dumnezeu. Acest lucru l-am acceptat mai mult sau mai puţin, dar nu am fost în întregime convins. M-am uitat la nişte statui care îl reprezentau pe Isus; erau numai nişte pietre, fără viaţă. Şi atunci când mi se spunea că Dumnezeu este acolo, am fost mirat, dar nu am comentat. Am crezut mai mult sau mai puţin, pentru că respectam credinţa părinţilor mei.”, a povestit artistul. Pianul a fost primul său instrument muzical pe care îl avea deja în casă. Datorită originilor părinților săi, dar și a conoștințelor sale cu care intra în contact, Cat Stevens a fost influențat în muzica pe care a creat-o de tendințele clasice cu nuanțe folclorice grecești pe care le-a auzit de la tatăl său. El a descoperit că își dorește să fie un pop- rock star la vârsta de 15 ani: “Treptat, m-am detaşat de această educaţie religioasă. Am început să creez muzică. Doream să fiu un mare star. Toate acele lucruri pe care le văzusem în filme şi presă m-au acaparat şi, poate, că am crezut că acesta este Dumnezeul meu- scopul de a face bani. Aveam un unchi care avea o maşină frumoasă: “Ei bine, mi-am spus, s-a realizat, are o mulţime de bani”. Lumea din jurul meu m-a influenţat în acest sens şi am crezut că această lume era Dumnezeul lor. Am decis atunci că aceasta trebuie să fie şi viaţa mea, să fac o mulţime de bani, să am o viaţă grozavă. Acum exemplele mele erau star-urile pop; am început să scriu cântece, dar în adâncul sufletului meu aveam un sentiment umanist, un sentiment că, dacă voi deveni bogat, îi voi ajuta pe cei săraci (se spune în Quran-ul cel Sfânt că facem promisiuni şi, atunci când realizăm ceea ce ne-am propus, devenim zgârciţi şi nu ne respectăm promisiunile).
Am devenit foarte cunoscut, pe când eram încă un adolescent, numele şi fotografiile mele erau în toată mass-media.
Succesul era tot mai mare şi singura cale către această viaţă am găsit-o în băutură şi droguri.”, a povestit mai târziu cântărețul.

Primul său material discografic l-a scos cu ajutorul fratelui său care îi făcea reclamă pe străzi, cu o portavoce , lăudând talentul muzical al fratelui său, iar ulterior a obținut primul său contract cu casa de discuri EMI Music.  În 1978, după ce a fost diagnosticat cu T.B.C, fiind pe punctul de a-și pierde viața, a decis să se converteasca la islamism și să părăsească lumea muzicii. Atunci a și trecut la numele de Yusuf Islam. Acest  fapt l-a determinat să renunțe la muzică, având în vedere că activitatea sa muzicală era înconjurata de afaceri, fiind în contradicție cu noile sale convingeri religioase.  Artistul este cunoscut pentru spiritul său filantrop. Din dragoste pentru copii, acesta a înființat trei școli, ai caror elevi sunt renumiți în întregul Regat, una dintre ele fiind inaugurată de către Prințul de Wales. O mare parte a averii  sale a donat-o organizațiilor pentru ajutorarea victimelor de război, precum și ale dezastrelor naturale (Bosnia, Irak, Darfur, Gaza ). La sugestia fostului președinte U.R.S.S., Mihail Gorbachov, i-a fost acordat premiul “Omul păcii “.  Chiar dacă renunțase le muzică, Yusuf Islam a continuat să compună cântece religioase. Prințul Charles al Marii Britanii l-a numit ambasadorul sau personal în favoarea bunăvoinței si a milei. În 2011 a pornit un turneu prin Europa, având ca scop strângerea de fonduri pentru cei nevoiași.

Cat Stevens a vândut, numai pâna în 1975, peste 50 de milioane de discuri în întreaga lume și a revenit în atenția publicului după atentatele din 11 septembrie, condamnând public acțiunile teroriștilor.