///
Acum la radio:

Cele mai evidente 20 de semne ale unei relații toxice

Ne-am obișnuit să credem că răul cel mai puțin rău este o alegere bună într-o relație, folosind termene de comparație inadecvate valorilor noastre. Mai bine într-o relație decât singur, ar spune mulți, pentru că, la urma urmei, nimeni nu e perfect, iar în acest fel, raportându-ne mai degrabă la normalitatea celor din jurul nostru, nu mai suntem atenți la acele detalii care semnalizează o relație disfuncțională. Dacă te regăsești în cele 20 de semne de mai jos, fii sigur că nu e cazul să aștepți dovezi mai mari ale unei disfuncționalități, precum violența, posesivitatea și altele, pentru a înțelege că relația pe care o ai este una toxică.toxic

1. Nu mai găsești un suport emoțional în partenerul tău, iar prima persoană la care alepelezi este altcineva.

2. Partenerul tău îți sugerează că tu ești “prostul” sau el e “deșteptul” în această relație, încercând să te descurajeze în a experimenta ceva nou, motivând că nu vei fi în stare să pricepi o boabă.

3. Partenetul tău nu-ți respectă decizia atunci când raspunsul tău este “Nu”.

4. Partenerul tău îți dă de înteles că te apreciază pentru un singur lucru, fie că este vorba despre sex, felul în care arăți sau capacitatea de a face bani.

5. Îți este ușor să identifici la partenerul tău lucruri care au o influență negativă asupra ta, de exemplu alcoolul, fumatul, lenea.

6. Partenerul tău te face să te simți inconfortabil în legătură cu corpul tău, având mereu cate ceva de comentat.

7. Nu te mai simți la fel de bine în pielea ta ca la începutul relației, nu mai ai încredere în tine și-ți vezi mai mult defectele decât calitățile.

8. Nu te mai simți în stare să-i captezi atenția atunci când ai ceva important de discutat.

9. Partenerul tău face mișto de tine, distrându-se pe seama vocii tale, expresiilor faciale, la modul cel mai puțin prietenos.

10. Partenerul tău nu pare să fie interesat de ascensiunea reușitelor tale, dar nici de decăderea lor.

11. Refuzi să mai fii sincer cu partenerul tău în privința unor lucruri sensibile pentru tine, nefiind sigur că acesta va reacționa raspectuos și te va susține.

12. Îți spune în glumă că te va părăsi sau te tachinează spunându-ți despre cum va trebui să arate cea de a doua soție/al doilea soț.

13. Partenerul tău face promisiuni pe care nu le respectă.

14. Ai sentimentul că esți foarte prins în această relație, încât nu te mai poți desprinde.

15. Partenerul tău se plange de tine prietenilor sau familiei lui.

16. Te simți singur când sunteți împreună.

17. Când vă certați, mai degrabă dați vina unul pe celălalt decât să v-o asumați.

18. Este evident faptul că lipsește afecțiunea în relația voastră, rareori vă sărutați, atingeți, zâmbiți unul celuilalt.

19. Partenerul tău pare coercitiv când vine vorba despre sex.

20. Partenerul tău consideră că ești norocos avându-l lângă tine, nu și viceversa.