///
Acum la radio:

Ciao, Milano!

Toader Păun

Pentru un weekend în doi, Milano poate fi destinaţia perfectă. Un oraş în care te poţi pierde pe străzile cu un aer aristocrat, poţi savura o îngheţată în faţa celebrului Dom din Milano (Duomo di Santa Maria Nascente,  catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Milano) sau poţi să-ţi trăieşte poftele materiale colindând străzi pline de magazine cu tot felul de minuni la preţuri care te fac să aştepţi minuni pentru a ţi le putea permite.

Milano - Piata Domului din Milano

În capitala modei, Milano, se poate ajunge uşor cu zboruri directe din Bucureşti, inclusiv low-cost. Pentru transferul din aeroport în centru sunt multe modalităţi, în funcţie de aeroportul pe care aterizaţi. Informaţiile sunt uşor de găsit în aeroport, aşa că nu vă încarc cu ele acum. În Milano este o reţea de metrou bine pusă la punct pe care o puteţi folosi ca alternativă la transportul de suprafaţă. Dacă alegeţi taxiul, aşteptaţi-vă la şoferi foarte civilizaţi, dar curse scumpe.

Mai toate restaurantele care se respectă au inclusă o taxă de servire de 2-3 euro de persoană, iar dacă vreţi să mâncaţi privind la Duomo di Santa Maria Nascente, preţurile vor fi pe măsură. De exemplu, am mâncat o pizza cu vreo 13 euro, am savurat o bere draft cu 10 euro la care s-a adăugat servirea 3 euro. Aşadar pentru 26 de euro am mâncat o pizza “udată” cu o băutură. Destul de mult pentru un asemenea meniu.

Căldura se poate stinge cu o îngheţată pentru care preţurile pornesc de la 2 euro/cupă. Dar degeaba ajungi în Italia dacă nu încerci îngheţata făcută aici. De multe ori este aşa bună încât îţi vine să o consumi în loc de aer.

Multe zone din Milano sunt în această perioadă în curs de reamenajare, întregul oraş trecând prin febra pregătirilor pentru Expo Milano 2015, eveniment care va aea loc între 1 mai şi 31 octombrie 2015. Asta presupune asfaltări, schimbat de borduri (ştiu că sună familiar), plantat de copaci, trasee reconfigurate pentru tramvaie. Este un amănunt util în cazul în care vă ghidaţi în Milano după o hartă.