///
Acum la radio:

Comitetul Economic și Social European a acordat Premiul pentru Solidaritate Civilă Asociației Prematurilor

Comitetul Economic și Social European (CESE) a acordat Premiul pentru Solidaritate Civilă Asociației Prematurilor pentru proiectul prin care s-au donat echipamente și aparate de protecție secțiilor de neonatologie din România, ale căror nevoi au fost adesea trecute cu vederea în contextul luptei împotriva COVID-19, ceea ce le-a îngreunat capacitatea de a face față pandemiei.

Asociația Prematurilor din România a primit premiul în cadrul categoriei de proiecte axate pe tema „Producție și distribuție de echipamente medicale”.

La începutul pandemiei de COVID-19, Asociația Prematurilor a donat echipamente de protecție pentru 6 secții de neonatologie din țară, astfel încât să se asigure siguranța personalului medical, a mamelor și a nou-născuților, mulți dintre aceștia aflându-se în terapie intensivă.

Campania de strângere de fonduri a ONG-ului a făcut posibilă donarea unei cantități impresionante de echipamente, menite să reducă riscurile de infectare în rândul personalului medical de la neonatologie, al nou-născuților și al părinților.

Donațiile au ajuns în perioada martie-septembrie la Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Bacău, Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Călărași, Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Filantropia București, Maternitatea Bucur București, Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Baia Mare și au fost utile pentru 100 de cadre medicale și peste 4000 de părinți și nou-născuți.

„Acest premiu a adus în atenția publică, internațională, prematuritatea și îmi doresc să ramână în lumina reflectoarelor până când investițiile în sănătatea publică neonatală vor egala terapia intensivă a adulților.

Programul nostru este vital și trebuie să continue pentru că vine în ajutorul comunității într-o perioadă extrem de dificilă, în care poate face diferența dintre viață și moarte. Rolul nostru, în calitate de adulți, este de a-i proteja și pe cei mai mici pacienți și cetățeni din sistemul public de sănătate, iar noi, ca ONG ne bazăm pe comunitatea de bussines și pe finanțări în tot acest proces. ” a declarat președinta Asociației Prematurilor, Diana Gămulescu (FOTO).

Proiectul Asociației Prematurilor se numără printre cele 23 de state, din UE și din Regatul Unit, care au fost premiate pentru contribuția lor excepțională la combaterea pandemiei de COVID-19 și a consecințelor sale dezastruoase.

Câștigătorii au fost anunțați pe data de 15 februarie, în cadrul ceremoniei de desemnarea a premiilor CESE și va primi un premiu în valoare de 10 000 EUR.

La momentul decernării premiilor, vicepreședintele CESE pentru comunicare, Cillian Lohan, a declarat:

„CESE a subliniat în repetate rânduri că solidaritatea și acțiunile comune specifice sunt esențiale pentru a depăși o astfel de pandemie. Singurul răspuns eficace la o criză precum această pandemie este acela de a acționa rapid, decisiv și împreună. Astfel, s-au conturat învățăminte pentru a face față altor crize, indiferent dacă acestea sunt sociale, economice sau de mediu.

Societatea civilă s-a aflat în prima linie a tuturor acțiunilor solidare și, fără ajutorul lor pe teren, prețul plătit pentru această pandemie ar fi mult mai mare. Toate proiectele pe care le-am primit sunt dovada implicării altruiste a cetățenilor și a nivelului local, demonstrând contribuția enormă a societății civile la această luptă. Prin acest premiu, recunoaștem că, în aceste vremuri fără precedent, oamenii și organizațiile contează. Este o onoare să putem sărbători acest lucru împreună”.

Câștigătorii au fost selectați dintr-un total de 250 de candidaturi depuse de organizații ale societății civile, persoane fizice și întreprinderi private. Toate proiectele au avut ca vector solidaritatea și au prezentat modalități creative și eficiente de a face față provocărilor, adesea majore, generate de criză.

Majoritatea proiectelor au vizat grupurile vulnerabile sau persoanele cele mai afectate de criză, cum ar fi persoanele în vârstă sau tinerii, copiii, femeile, minoritățile, migranții, persoanele fără adăpost, personalul medical sau angajații și angajatorii.

În ceea ce privește conținutul proiectelor, acestea s-au axat pe cinci teme principale: furnizarea de alimente și asistență pentru grupurile vulnerabile, echipamentele medicale, serviciile de consiliere, serviciile educaționale și informațiile privind pandemia, precum și cultura.

Decernarea premiilor poate fi urmarită accesând linkul: https://www.facebook.com/EuropeanEconomicAndSocialCommittee/videos/810767026320516

LISTA COMPLETĂ A CÂȘTIGĂTORILOR PREMIULUI CESE PENTRU SOLIDARITATE CIVILĂ 2020

 

ȚARA CÂȘTIGĂTORUL
AUSTRIA Kommunikationswerkstatt Talk 27, o rețea care combate dezinformarea, știrile false și informațiile eronate cu privire la pandemie și îi motivează pe cetățeni să se opună manipulării emoționale și cognitive.
BELGIA OKRA, trefpunt 55+, o asociație care a reacționat la pandemie prin Reziliența OKRA, o inițiativă creativă menită să mențină persoanele în vârstă active și conectate din punct de vedere social.
BULGARIA Karin dom, o fundație care a oferit activități de formare online pentru a sprijini familiile copiilor cu nevoi speciale.
CROAȚIA Hrvatska mreža za beskućnike, o rețea croată care a sprijinit persoanele fără adăpost pe măsură ce țara a intrat în izolare, fiind afectată și de un cutremur.
CIPRU Voluntarii care au venit în sprijinul grupurilor vulnerabile în perioada pandemiei de COVID-19, pentru inițiativele lor care au inclus furnizarea de alimente și medicamente persoanelor aflate în izolare din cauza vârstei sau a problemelor de sănătate. Inițiativele au fost coordonate de Erika Theofanidi.
CEHIA Nevypusť Duši – o asociație de medici, psihologi și asistenți sociali ale căror webinare online i-au ajutat pe elevii de liceu să facă față problemelor de sănătate mintală și să își sporească reziliența psihologică în timpul pandemiei.
FRANȚA Bouge ton Coq, o platformă care se străduiește să mențină vitalitatea Franței rurale, în contextul inițiativei sale C’est ma tournée! (Plătesc eu!), care a sprijinit magazinele rurale și întreprinderile care s-au străduit să facă față costurilor în timpul pandemiei.
GERMANIA Krisenchat, un serviciu de consiliere disponibil 24 de ore din 24 și șapte zile din șapte, care a oferit sprijin practic gratuit și încurajări prin intermediul Whatsapp sau SMS pentru tineri și copii.
GRECIA Steps, o organizație non-profit , care și-a transformat actualul proiect One-Stop în Many Stops, oferind mese calde, apă îmbuteliată și produse de igienă personală persoanelor care trăiesc pe străzi și celor din locuințe precare.
UNGARIA Magyar Helsinki Bizottság, sau Comitetul Helsinki din Ungaria, care a oferit asistență juridică gratuită în cazurile legate de drepturile omului în contextul crizei.
IRLANDA Alison – Cursuri online gratuite & Platforma de învățare online, pentru proiectul său Coronavirus: What You Need to Know (Coronavirus: ce trebuie să știți), un curs de informare privind COVID-19 care a fost tradus în peste 60 de limbi și a fost accesat de peste 350 000 de persoane din întreaga lume.
ITALIA Casetta Rossa, o asociație non-profit care se ocupă atât de furnizarea de alimente persoanelor vulnerabile, cât și de un post de radio care transmite informații și mărturii personale pentru a ridica moralul oamenilor.
LITUANIA Karolina Barišauskienė, expertă în comunicare pentru proiectul său Priešakinėse linijose (În prima linie), o campanie digitală de istorisiri și informații din partea profesioniștilor din domeniul medical aflați în linia întâi a luptei cu coronavirusul.
MALTA Camera IMM-urilor din Malta pentru proiectul „With You All the Way” (Alături de voi până la capăt), care a oferit consiliere online și sprijin inter pares pentru a ajuta mii de IMM-uri să se adapteze la pandemie
POLONIA Krystyna Paszko, o elevă de liceu care a creat Chamomiles and Pansies(Mușețel și pansele), un magazin online care a întins o mână victimelor violenței domestice în timpul izolării.
PORTUGALIA Vizinhos à Janela, o inițiativă de cartier prezentată de Íñigo Hurtado, care a oferit momente de relaxare prin concerte zilnice de la balcon și a oferit alimente persoanelor aflate în dificultate.
ROMÂNIA Asociația Prematurilor, o asociație din România pentru bebeluși născuți prematur, pentru proiectul său de sprijinire a personalului medical și a nou-născuților în maternitate, prin furnizarea de echipamente de protecție și de aparatură de combatere a COVID-19 în secțiile de neonatologie din maternități
SLOVENIA Društvo psihologov Slovenije, o asociație de psihologi sloveni, pentru proiectul lor de sprijin psihosocial acordat publicului larg și de ajutor profesional pentru psihologi și alți profesioniști din domeniul sănătății în timpul epidemiei de COVID-19 din Slovenia.
SLOVACIA Človek v ohrození, un ONG non-profit, pentru inițiativa Their Health is Also Our Health (Sănătatea lor este și a noastră), care a venit în sprijinul comunităților de romi grav afectate și le-a ajutat în timpul pandemiei.
SPANIA Asociación de Familias y Mujeres del Medio Rural (AFAMMER), o asociație de familii și femei din zonele rurale, pentru proiectul Marea Rețea de Solidaritate Rurală AFAMMER, care a reunit sute de femei din mediul rural din Spania ce și-au pus la dispoziție timpul liber și priceperea la cusut pentru a remedia lipsa de măști de protecție și a ușura sentimentul crescând de izolare în cazul persoanelor în vârstă în timpul pandemiei.
SUEDIA Spațiul comunitar și artistic și societatea non-profit Blivande, pentru proiectul său Crisis Response (Reacția la criză), o inițiativă cu sursă deschisă de creare de echipamente medicale de protecție la scară largă.
REGATUL UNIT Cherwell Collective, CIC, pentru proiectul Live, Learn, Eat, Grow (Trăiește, învață, mănâncă, dezvoltă-te), care a oferit alimente și alte lucruri de primă necesitate persoanelor aflate în dificultate și i-a învățat pe locuitori să își cultive singuri produsele.
PROIECT TRANSFRONTALIER/EUROPEAN Emergency, un ONG cu sediul în Italia, pentru asistența pe care a acordat-o în Europa și în toată lumea pentru a pune stavilă pandemiei, în special prin intermediul modelului său replicabil de măsuri de siguranță și protecție, un model adaptabil de proiectare și gestionare a spitalelor în timpul pandemiei.

 

 

În fiecare an, Premiul emblematic al CESE pentru societatea civilă aduce un omagiu organizațiilor societății civile și/sau persoanelor ale căror proiecte celebrează identitatea europeană și valorile comune într-un anumit domeniu de activitate. Premiul a fost acordat începând din 2006.