///
Acum la radio:

Documentarul „Cum am trăit într-o pădure”, realizat de Dite Dinesz, câștigă Marele Premiu la Gala Prix CIRCOM 2021

Pentru prima oară, o producție românească obține Marele Premiu la Gala Prix CIRCOM acordat de CIRCOM – European Association of Regional Television – organizaţie care reuneşte 376 de staţii TV din 38 de ţări şi premiază anual cele mai bune producţii ale acestora.

Juriul internațional a decis că documentarul „Cum am trăit într-o pădure” realizat de Dite Dinesz (TVR Timişoara), în seria „Izolaţi în România”, este „Cel mai bun dintre cei buni”.

„E greu să crezi atunci când eşti într-o pădure, când ţi-e frig sau teamă că nu mai întâlneşti oameni, că va veni o zi ca aceasta… cu aplauze din toată Europa, cu dovada că oamenii noştri din munţi au multe de spus, că viețile lor nu au trecut în zadar, în tăcere, în păduri”, declară Dite Dinesz.

„Sunt izolaţi în munţi, sunt încă acolo, dar astăzi, le mulţumim că prin povestea lor au adus România alături de marile televiziuni publice. E rândul României să le răspundă, să nu-i uite! Ei încă ne aşteaptă să înţelegem sensul vieţii, aşa cum l-au trăit ei într-o pădure”, mai spune Dite Dinesz.

Filmul TVR „Cum am trăit într-o pădure” a intrat în Marea Finală alături de alte 10 producții din Norvegia, Franța, Cehia, Marea Britanie, Irlanda și Olanda, câștigătoare la cele 11 categorii din concurs: Documentare, Divertisment şi dramă, Jurnalism de investigație, Minorități în societate, Cel mai original și inovator program, Muzică și arte, Programe de știri, Video-jurnalism, Europa, Reportaje de ştiri, Tinere talente -Young Onscreen Talent, premiu oferit de TVR în memoria jurnalistei şi profesoarei de jurnalism Vanda Condurache, de la TVR Iaşi, o figura marcantă în cadrul CIRCOM.

La ediția din acest an, au fost premiate cele mai bune producţii realizate de televiziunile regionale europene pe parcursul anului 2020, documentarul „Cum am trăit într-o pădure” semnat de Dite Dinesz fiind declarat câştigător şi la Categoria „Minorități în societate”, în timp ce programul „Adevăruri despre trecut – Foametea” al Ralucăi Rogojină a fost recompensat cu menţiune specială la Categoria „Documentare”.

Programele premiate ale Televiziunii Române au intrat în competiție cu producții ale unor televiziuni celebre din Europa, precum BBC, France Televisions, RTBF etc. Distincțiile obtinuțe de Dite Dinesz şi Raluca Rogojina sunt cu atât mai importante pentru TVR şi România cu cât ambele producții vor fi difuzate gratuit de către membrii CIRCOM, conform regulamentului competiției.

La Prix CIRCOM Regional 2021 au fost înscrise peste 190 de producţii, iar câştigătorii au fost desemnaţi de un juriu de specialitate format din profesionişti de televiziune din 20 ţări europene, printre care şi reprezentantul TVR – Alina Amza, coordonator cu atribuţii de producător executiv al Departamentului TVR 1.

Documentarul „Cum am trăit într-o pădure” va putea fi urmărit la TVR 1 pe 22 mai, de la ora 21.00.

FOTO: TVR