///
Acum la radio:

Enya, vocea cristalină a unui talent uriaș

Enya, pe numele real Eithne Ní Bhraoinain, s-a născut pe 17 mai, 1961, în Gweedore, un orăşel din comitatul Donegal, situat în nord-vestul Irlandei. Talentul muzical l-a moştenit de la părinţii ei, ambii muzicieni de renume, tatăl făcând parte dintr-o trupă muzicală Slieve Foy Band, iar mama profesoară de muzică la şcoala din Gweedore. Chiar și bunicii artistei au făcut parte dintr-o trupa muzicală.  Ea este a cincea din cei 8 fraţi şi surori, toţi fiind pasionați de muzică. Primii pași în lumea muzicii i-a facut la vârsta de 4 ani, când a început să cânte pe scena festivalurilor naţionale. La 11 ani a intrat la internatul din Milford, condus de ordinul Loretto, unde a studiat muzica clasică.Enya La 17 ani şi-a continuat studiile de muzică la colegiu. A petrecut un an studiind muzica clasică cu părintele O’Cheallaigh înainte ca, la sugestia managerului formaţiei Clannad, Nicky Ryan, să se alăture formaţiei. În 1980, Enya face parte din trupa familie. Cântă la clape și face backing vocal. Artista a făcut parte din formaţie aproximativ 2 ani, iar după un turneu european din 1982, a anunţat că urmează să părăsească trupa împreună cu managerul şi producătorul acestora, Nicky Ryan. S-a mutat împreună cu el şi soţia acestuia la Dublin şi şi-a dezvoltat propriul stil muzical. În 1982 a început să scrie cântece, studiind saxofonul şi pianul. În 1984, două dintre instrumentale ei Miss Claire Remembers şi An Ghaoth on Ghrian au fost lansate pe casetă Touch Travel într-o ediţie limitată de numai 5000 de exemplare. Miss Claire Remembers apare şi pe albumul Watermark, dar An Ghaoth On Ghrian nu a mai fost relansat. Artistei îi plăcea să compună muzică relaxantă şi romantică. Ea a compus muzica pentru documentarul în serie The Celţ, iar soundtrack-ul a fost lansat mai târziu pe albumul care-i poartă numele, Enya, având single-ul I want Tomorrow. Deşi nu s-a bucurat de mult succes în topurile muzicale, Rob Dickins, şef la Warner Music Uk, a auzit albumul şi s-a îndragostit de el. Când a întâlnit-o pe Enya la Irish Awards în afara Dublinului, i-a propus imediat să semneze un contract cu ea. Un an mai târziu, Enya a lansat albumul Watermark. Primul extras pe single, Orinoco Flow, și ultima piesă compusă pentru album, a urcat pe locul 5 în topurile din Anglia. Watermark a făcut-o pe Enya cunoscută în toată lumea. Albumul  s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare şi a câştigat discul de platină în 14 ţări. Enya  a revenit în 1991 cu albumul de top Sepherd Moons. Albumul cu single-urile Caribbean Blue şi Book of Days s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare şi i-a adus primul premiu Grammy pentru Cel mai Bun Album New Age. Un alt album The Memory of Trees s-a vândut în primul an de la lansare  în peste 2 milioane de exemplar  şi a urcat în topurile americane până pe locul 9.

Unul dintre cele mai cunoscute cântece ale sale este Only Time care a fost folosit drept fundal pentru ştirile despre atacurile de la WTC în New York. Mai târziu, un remix al melodiei a fost lansat ca single, iar banii strânși în urma vânzărilor au fost donați Asociaţiei Naţionale de Pompieri. Albumul A Day Without rain a câştigat încă un premiu Grammy pentru cel mai bun album new Age, devenind cel mai bine vândut album al artistei. În 2001, regizorul Peter Jackson apelează la ea pentru a compune două piese pentru coloan sonoră a primei părți din trilogia Stăpânul Inelelor. Astfel, au luat naștere Aniron şi May It Be, cel din urmă fiind nominalizat la Oscar şi Globul de aur. În 2005, un alt succes al artistei a fost consemnat de noul album, Amarantine, care s-a vândut în peste 6.2 milioane de exemplare.

Pe 7 noiembrie 2008, Enya lanseazǎ albumul And Winter Came…. care are ca temǎ Crǎciunul și iarna. Pe 16 Decembrie 2008, albumul a fost lansat şi în România prin intermediul postului de radio Europa FM.

Enya este artista cu 77 milioane de albume vândute în lumea întreagă și este una dintre preferatele noastre.