///
Acum la radio:

Louis Armstrong – King of Jazz- 115 ani de la naștere

Louis Armstrong, poreclit și  Satchmo (a bad ass trumphet player), unul dintre reprezentanții stilului New Orleans în muzica jazz din Chicago, în jurul anilor 1920- 1930, a fost supranumit Regele jazz-ului. Datele arată că acesta s-a născut pe 4 august, 1901, în New Orleans, Louisiana, în timp ce alte surse susțin că Armstrong nu și-a cunoscut niciodată adevarata dată de naștere, dintr-un motiv banal, neavând certificat de naștere.

Armstrong a crescut într-una dintre cele mai sărace zone ale orașului, într-o familie la fel de săracă și a avut parte de o copilărie mai puțin fericită. Mama sa Mary Ann, presta cea mai veche meserie din lume, tatăl său, William Armstrong era un simplu muncitor, care după nașterea fiului său își părăsește nevasta. Astfel, Louis ajunge să-și petrecă primii ani din viață la bunica sa, Josephine Armstrong. Abia la vârsta de 5 ani, micuțul Armstrong se mută împreună cu mama și sora sa, Beatrice, în aceeași casă.

Louis Armstrong bezoekt Amsterdam *29 oktober 1955

Înainte să devină cel mai respectat reprezentant al muzicii jazz, Armstrong a fost căruțas, lăptar, vânzator ambulant și lustragiu. La vârsta de 7 ani își descoperă pasiunea pentru muzică, cântând la colțuri de stradă împreună cu tot felul de trupe improvizate, neavând posibilitatea să folosească un instrument de suflat, care ar fi corespuns dorinței sale.

La vârsta de 12 ani este trimis la o școală de corecție din cauza unui incident petrecut în ajunul Anului Nou, după ce trage un foc de armă în aer, fiind considerat un delicvent juvenil. Numai că acolo, viața îi pregătea cea mai mare surpiză. Armstrong îl întâlnește pe Peter Davis, dirijor al corului școlii, cel care avea să-i devină mentor. Astfel, Armstrong cel pedepsit devenea cel mai fericit băiat sărac din cartier, învățând să cânte la trompetă. După doi ani, Louis părăsește școala de corecție cu o dorință imensă de a cânta, ceea ce s-a și întâmplat. Cu o mică trupă improvizată, Armstrong cântă pe străzile din New Orleans, una dintre piese urmând să ajună mai târziu celebră,  “When The Saints Go Marching In.

La vârsta de 17 ani, Armstrong începe să cânte prin barurile din zona Storyville, New Orleans, iar presațiile sale il fac solicitat la diverse marșuri locale, primind și oferte de a cânta în diverse trupe de muzică jazz.

In acea perioada Louis îl intalneste pe Joe Oliver, cel mai bun trompetist din New Orleans și al doilea său mentor și protector care îi dă lecții de trompetă și posibilitatea de a cânta cu acesta în trupă. Astfel, până la sfărșitul anului, înainte să ajungă la majorat, Armstrong învăță notele muzicale, dar și să descifreze partiturile, devenind un muzician profesionist.

Artistul a avut 4 soții. S-a căsătorit pentru prima dată la vârsta de 18 ani cu o prostituată pe nume Daisy Parker. În același an, mentorul său, Joe Oliver, se mută la Chicago, iar Louis îi ia locul în cea mai bine cotată trupă de jazz din New Orleans. În 1922, Joe Oliver îl ia în calitate de solist în noua sa trupă “King Oliver’s Creole Jazz”. Între timp, mariajul cu Daisy se destramă, Louis căsătorindu-se cu pianista Lil Hardin, femeia ce avea să aibă cea mai mare influență în viața sa. Aceasta îl convinge să se mute la New York, acolo unde începe să înregistreze alături de nume mari ale jazz-ului: Sidney Bechet, Sippie Wallace. În 1925 Armstrong se întoarce la Chicago și înregistrează cu prima sa trupă, “Hot Five”, fiind liderul ei. Ulterior trupa își schimbă numele în “Hot Seven” și lansează cea mai faimoasă bucată de la începuturile istoriei muzicii jazz, “West End Blues“. În 1929, Armstrong se mută la New York unde apare în show-ul de pe Broadway “Hot Chocolates”. Doi ani mai târziu se desparte și de cea de-a doua soție, Lil Hardin. În același an, artistul acceptă propunerea de a juca în primul său film “Ex-Flame” și lansează piesa lui preferată “When It’s Sleepy Time Down South“.
Devenind o celebritate de prim rang în Statele Unite, Louis Armstrong este invitat la Londra pentru a cânta în fața regelui Angliei, iar până în 1935,  locuiește mai mult la Paris și susține turnee în mai multe țări din Europa de vest.
Abia în 1938 obține divorțul de Lil Hardin și se căsătorește cu Alpha Smith, cea de a treia soție, urmând cel mai scurt mariaj al său. Ultima căsătorie a artistului are loc în 1942, cu Lucille Wilson, cea care avea să-i ofere confortul si echilibrul conjugal până la sfârșitul vieții sale. Impreună cumpără o casa în Corona, Queens, New York, devenită Muzeul Memorial Louis Armstrong după moartea artistului.

În 1963, Armstrong înregistrează un succes imens cu piesa “Hello Dolly ” cu care ajunge în Billboard Hot 100, devastându-i pe cei de la Beatles, devenind cel mai în vârstă artist (63 de ani) cu un hit nr. 1 în topuri și cu această piesă câștigă premiul Grammy pentru cea mai buna interpretare vocală masculină.

În 1967 lansează celebrul “What a Wonderful World” care ajunge hit internațional. Piesa a fost inclusă în 1999 în Grammy Hall of Fame. În aprilie, 2014, super hit-ul s-a vândut în 2,173,000 de downloads, în SUA, după ce a fost lansat în versiunea deigitală.

Louis Armstrong se îmbolnăvește de cancer la gât, dar nu renunță la trompetă, ignorând sfaturile doctorilor.

King of Jazz se stinge din viață pe 6 iulie, 1971, în casa sa din Queens, New York.

Louis Armstrong, alături de alte voci sonore ale muzicii jazz, poate fi ascultat la Vibe FM, cu cântece pentru sarbători ca în povești. Christmas Vibe!