///
Acum la radio:

Madeira, insula unde te dai tot anul cu sania pe stradă

Toader Păun

Insula Madeira, din arhipelagul portughez cu acelaşi nume, ascunde o mulţime de surprize pentru turiştii care ajung să o viziteze. După şase ore de zbor lin cu TAP Portugal, legate printr-o escală în Lisabona, Madeira este gata să te surprindă.

Vibe FM  in Madeira 001

Curăţenie exemplară, linişte multă pe străzi, miros de flori la şosea şi o temperatură plăcută pe tot parcursul anului. Pe lângă o baie în Oceanul Atlantic, o explorare a naturii sau doar sesiuni prelungite de spa, în Madeira nu poţi rata plimbarea cu sania pe stradă, unul dintre simbolurile turistice ale insulei.

Vibe FM cu sania in Madeira 007

Pe dealul Monte din capitala Funchal este păstrat un obicei apărut pe la 1840-1850.

Vibe FM cu sania in Madeira 001

Dacă atunci săniile erau folosite ca locuitorii de la înălţime să ajungă la baza insulei, la Oceanul Atalntic, cât mai repede, azi săniile sunt o bună ocazie pentru 10 minute de senzaţii tari.

Vibe FM cu sania in Madeira 004

În fiecare sanie intră una,două sau trei persoane şi încă cel puţin alţi doi bărbaţi puternici vin cu tine pentru a manevra sania în curbe, cu ajutorul unor frânghii.

Săniile din Monte nu au roţi, ci doar şine de lemn foarte bine lustruit şi uns cu untură. De la atâta grăsime, strada folosită drept traseu pentru sănii luceşte şi arată de parcă ar fi oglindă.

Ciudat cum se descurcă maşinile la deal când trec pe aici, dar cum am văzut şi microbuze  pe lângă sănii, cred că grăsimea ajuta doar “jucăriile”.

Vibe FM cu sania in Madeira 002

Întreaga distracţie presupune urmarea unui traseu de 2 Km şi durează sub 10 minute.

Totul costă între 25 şi 45 de euro, pentru o sanie. Dacă nu are cine să vă facă poză, întreprinzătorii din Madeira s-au gândit şi la asta şi vă fac poze pe traseu pe care le găsiţi gata înrămate la destinaţie. Pentru 10 euro/poza le puteţi şi lua acasă.