///
Acum la radio:

Munții Făgăraș, secretul supranumit Alpii Transilvaniei

Lavinia Dragomir

Din punct de vedere al frumuseţii locurilor, al obiectivelor turistice, al sporturilor extreme sau al traseelor montane, Munţii Făgăraş au potenţialul turistic de a depăşi alte zone montane mult mai căutate şi mai promovate din ţară. Din păcate, această zonă este percepută mai mult ca o zonă de tranzit decât ca o destinaţie turistică.

Munții Făgăraș – Alpii Transilvaniei

Din tot cuprinsul masivului Făgăraș, se ridică 8 vârfuri cu o înălțime de peste 2500 metri, printre care și cel mai înalt vârf din țară, vârful Moldoveanu de 2544 metri.

Aceste vârfuri sunt tăiate de văi adânci, unele dintre ele coborând până la sub 2000 metri. Zig-zag-ul înălțimilor și coborâșurilor l-au determinat pe savantul francez, Emmanuel de Martonne, cel care a studiat Munții Făgăraș în perioada interbelică, să le dea numele de Alpii Transilvaniei.

drum

Locuri neumblate, așa cum le-a lăsat Dumnezeu

Frumusețea sălbatică a munților Făgăraş, muchiile lor lungi și ascuțite, peisajele necălcate de om, lacurile din inima munților, oferă celor mai aventuroși dintre noi provocări de neuitat. Cei care se încumetă să o pornescă spre cele mai înalte culmi ale țării vor fi puși în fața unor priveliști de o frumusețe spectaculoasă datorită lacurilor glaciare, cascadelor, pădurilor și poienilor însuflețite de tot soiul de animale și flori ocrotite de lege.

frumuseti 2

Aceste locuri, atât de apropiate de cer, reprezintă pentru pasionații de fotografie o adevărată mană cerească. Tot aici, pe timp de iarnă, împătimiții de schi mai găsesc încă pârtii care se formează singure, natural, în zone tot mai înalte și mai puțin accesibile.

Locul de relaxare ales de Nicu Ceaușescu și de Gerard Butler

Călătorului îi șade bine cu drumul, dar nu se dă înlături nici de la relaxare. Dacă alegi Munții Făgăraș, ai șansa să înnoptezi chiar pe malul Lacului Vidraru. În mijlocul sălbăticiei, parcă nelalocul lui, îți fură privirea Hotelul Valea cu Pești.

Înconjurat de munți împăduriți, în fața lui se întinde incredibil și tăcut Lacul Vidraru. Priveliștea copleșitoare care ți se deschide de la fereasta camerei te rupe de realitate.

fereastra

Totul a pornit odată cu Barajul Vidraru, în 1960. Aici, a fost construită o cabană în care să stea cei care conduceau lucrările barajului. După ce s-au terminat lucrările, cabana s-a transformat în locație turistică.

Lui Nicu Ceaușescu i-a plăcut atât de mult cabana și zona, încât a păstrat-o doar pentru el. Obișnuia să vină aici foarte des, însoțit doar de prieteni. Hotelul de astăzi, Valea cu Peşti, a fost construit pe vechea structură a cabanei. Practic, cabana a fost inclusă în hotel.

Aici s-au cazat, în 2011, băieții de la Top Gear care au urcat pe Transfăgărășan să testeze mașini, catalogând drumul dintre nori drept „cel mai bun drum din lume”.

În 2013, locul a fost ales și de actorul Gerard Butler, care a venit însoțit de Mădălina Ghenea, pentru a se relaxa în Munții Făgăraș.

Echipa Vibe FM a explorat Munții Făgăraș alături de Tursim Club şi s-a bucurat de zile relaxante la Hotelul Valea cu Peşti