///
Acum la radio:

Phil Collins, regele tobelor!

Phil Collins, pe numele complet Philip David Charles Collins, s-a născut pe  30 ianuarie 1951 în Chiswick, Londra, fiind cunoscut ca solist şi toboşar al trupei de rock progresiv Genesis, dar şi ca actor. El este unul dintre cei mai talentați cantautori englezi, câștigător a șapte premii Grammy, șase Brit Awards, 3 American Music Awards, un Academy Award, două Golden Globe Awards, Disney Legend Award și Oscar.

Phil Collins of Genesis performs during an outdoor concert to kick off the bands first North American tour in 15 years in Toronto, September 7, 2007. REUTERS/ Mike Cassese (CANADA)

Povestea lui Phil Collins a început la vârsta de 5 ani, când a primit de ziua lui un set de tobe. Astfel, a devenit interesat de  muzica  instrumentală, fapt pentru care unchiul său îi  face cadou un set de tobe mai performante și mai apropiate de cele adevărate, confecționate chiar de el. De-a lungul copilăriei, datorită pasiunii sale pentru instrumente, părinții săi i-au cumpărat diverse seturi de tobe. La vârsta de 14 ani,  Collins era deja cunoscut pentru aparțiile sale in emisiuni radio și TV. Pasul următor a fost să se înscrie la o școală de specialitate, Barbara Speake. Pe lângă pasiunea pentru muzică, Collins își descoperă aptitudinile de model și de actor și primește primul său rol, The Artfull Dodger,  într-o producție numită Oliver!. În adolescență, Collins era fascinat de cântecele trupei Beatles, mergând regulat la concertele ei. La unul dintre concertele formației Beatles, numit A Hard Day’s Night, împreună cu alți adolescenți urcă pe scenă și doar el obține șansa de a se fotografia cu membrii formației.  În ’70, la vârsta de 19 ani, Collins interpreta la tobe piesa lui George Harrison, The Art of Dying,  iar în  2000, face un nou aranjament muzical al melodiilor acestuia de pe albumul în care se regăsea și melodia cântată de el la 19 ani.

Phil Collins se alătură trupei Genesis în 1970. El este angajat ca toboşar şi compozitor, solistul trupei de la acea vreme fiind Peter Gabriel. Neavând, însă, succesul contat, în  1975, Collins devine solistul trupei, iar Peter Gabriel părăseşte formaţia. Între anii 1984 şi 1989, artistul este prezent în opt top-uri Americane, în șapte dintre ele ca artist solo şi într-unul singur ca solist al trupei Genesis. Collins părăsește band-ul în 1966.

Asemenea lui Paul McCartney și Michael Jackson, Collins este unul din cei trei care de-a lungul carierei au vândut peste 100 de milioane de albume în lumea întreagă, atât ca artiști  solo, cât și ca membri ai trupelor în care au activat.

Single-ul său de debut, lansat în 1981, In the Air Tonight, a devenit instant super hit internațional. El a compus această piesă despre furia care l-a cuprins după divorțul de prima sa soție.