///
Acum la radio:

Teatrul Grivița va fi prezent în Parlament în căutare de ctitori

“Cele mai importante lucruri în viață sunt cele pe care le faci, nu cele pe care le ai. (…)” spune Chris Simion – Mercurian, inițiatoarea proiectului Grivița 53 care, pe 7, 8 și 9 iunie, împreună cu colegii săi, tineri actori independenți, va vinde cărămizi în Parlamentul României, pentru campania de strângere de fonduri dedicată construcției teatrului din Grivița nr. 53.

Chris Simion – Mercurian a demarat la începutul anului campania “Vindem cărămizi. Construim un teatru.”, 2021 fiind anul în care și-a propus să strângă banii necesari demarării șantierului primului teatru construit împreună de la zero, după 75 de ani.

Ultimul demers de acest fel a fost realizat în 1946 de căte inginerul constructor Liviu Ciulei, pentru fiul său, regizorul Liviu Ciulei.

În acest moment mai sunt disponibile 30.000 de CĂRĂMIZI – CTITOR pe care se inscripționează numele ctitorului și ulterior, când teatrul va fi gata, acest nume va fi trecut pe zidul din foaierul teatrului. O cărămidă G53 valorează 53 Euro (256 lei).

Echipa Grivița 53 va aduce în parlament 5.000 de cărămizi, în speranța că fiecare deputat va participa la eveniment și va achiziționa cel puțin o cărămidă – dacă nu și mai multe pentru copii, familie, prieteni – și fiecare angajat al insituției va alege deopotrivă să se alăture comunității de ctitori.

“… În 2016 am vândut casa bunicii mele și cu banii câștigați am cumpărat terenul din Calea Griviței 53, locul pe care urmează să construim teatrul. În 2017 am demarat campania de strângere de fonduri și am participat la cea mai importantă competitiție de arhitectură sustenabilă din Europa, la Marsilia. A fost pentru prima dată când România a urcat pe podium în acest concurs. Au fost 5.085 de proiecte participante și doar 7 câștigători, iar Grivița 53 s-a aflat printre ei obținând “Acknowledgement Prize”.

În 2018 am aflat că am cancer, am pus proiectul pe hold, am schimbat prioritățile și m-am concentrat pe vindecare. În 2019 am revenit și am continuat demersul. În 2020 a urmat al doilea an de pauză din cauza pandemiei. În 2021 mi-am propus să strângem suma necesară începerii șantierului. Până în prezent am strâns 380.000 Euro, plus 75.000 Euro care urmează să intre în contul proiectului din partea a două multinaționale. Am 23 de ani de când fac teatru independent și mai bine decât mine nu știu cine poate vorbi despre necesitatea acestei inițiative. Unii construiesc ziduri care ne separă. Noi construim ziduri care ne unesc!”, spune Chris Simion – Mercurian.