///
Acum la radio:

The King Of Blues, plecat în turneul altei lumi

B.B. King, incontestabil, Regele blues-ului, cunoscut pentru hit-urile Three O’Clock Blues, You Don’t Know Me, Please Love Me, You Upset Me Baby, Sweet Sixteen, Part I sau Don’t Answer The Door, Part I, a plecat spre o altă lume, joi, 14 mai, după mai mulți ani de luptă cu boala. bbking

B.B. King s-a născut pe 16 septembrie 1925, în Mississippi. Tatăl l-a părăsit când era foarte mic, el făcând naveta între casele mamei şi bunicii sale. De mic copil a cântat în corul bisericii, influenţele gospel şi country  regăseasindu-se mai târziu în compoziţiile sale. King s-a inspirat din T-Bone Walker, Lonnie Johnson, Charlie Christian şi Django Reinhardt. În tinerețe King obișnuia să cânte la colțurile străzilor pentru a-și câștiga existența. În 1947  a plecat în Memphis, acolo unde a dat startul carierei sale de muzician, fiind  găzduit de vărul său, Bukka White, unul dintre cei mai buni cântăreți de blues de la vremea aceea, care l-a și inițiat în arta blues-ului. Un  un an mai târziu King a debutat la o emisiune radio locală. Acest prim contact cu publicul  a fost un real succes, fiind urmat de mai multe invitații la radio, iar mai târziu, de o emisiune, King’s Spot, care a devenit foarte populară. Odată cu dobândirea celebrității, King a primit pseudonimul Beale Street Blues Boy, care a fost scurtat la Blues Boy King, iar în cele din urmă a devenit B.B. King. După ce a lansat hit-ul  Three O’Clock Blues, artistul a început să organizeze turnee naționale. Ulterior, King a devenit celebru în America de Nord,  în 1969 fiind ales de către membrii formației Rolling Stones să cânte în deschiderea concertelor lor. În 1970 King a câștigat premiul Grammy pentru single-ul The Thrill is Gone, care a fost inclus pe lista celor mai bune 500 de piese ale tuturor timpurilor, alcătuită de revista Rolling Stone, clasându-l pe locul 183. În 2009 a câștigat cel de al 15-lea premiu Grammy. B.B. King a fost introdus în Blues Foundation Hall of Fame în 1984 și în Rock and Roll Hall of Fame în 1987.
Cântărețul și chitaristul B. B. King a influenţat o generaţie întreagă de chitarişti rock, precum Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan, George Harrison și Jeff Beck.

În cei peste 60 de ani de activitate, artistul a susţinut aproximativ 15 mii de concerte în întreaga lume,  a lansat peste 50 de materiale discografice, majoritatea fiind albume de muzică blues şi a reușit să se claseze pe locul trei în topul celor mai buni chitariști din istoria modernă.

B. B. King, legenda muzicii blues, a decedat la vârsta de 89 de ani. Artistul a fost diagnosticat cu diabet de tip 2 în anii ’80, iar în prima parte a lunii aprilie a fost internat de urgenţă într-o clinică din Las Vegas, din cauza deshidratării, o complicaţie medicală generată de diabet. În luna mai artistul a publicat un mesaj pe contul său de Facebook în care şi-a asigurat fanii că se simţea mai bine şi că primea îngrijiri medicale în domiciliul său din Las Vegas.

The King Of Blues, odihnește-te în pace.