///
Acum la radio:

5 cărți de citit înainte de Crăciun

Ne apropiem de cea mai frumoasă poveste a anului, Crăciunul. Compasiune, prietenie, dragoste şi generozitate, toate au menirea de a ne aduce împreună în acestă poveste minunată. Cele 5 povești pe care le găsiți mai jos sunt dovada vie a faptului că una dintre sărbătorile pe care oamenii le aşteaptă cu atâta drag, în fiecare an, este Crăciunul.

Vă prezentăm 5 povești fermecătoare care, deși  au fost scrise pentru copii,  îi învăluie şi pe cei adulţi în magia Crăciunului.carti de craciun

 

Dr. Jivago de Boris Pasternak

Oricâte răutăți aduce omul acestei lumi prin faptele sale, lumea rămâne la fel de frumoasă, iar această frumuseţe nu poate fi învinsă, fiind creaţia lui Dumnezeu. Personajul principal al romanului este doctorul/poetul Yuri Andreievich Jivago, al cărui destin îl urmărim încă de dinaintea izbucnirii revoluţiei până la final. După moartea mamei sale, Yuri este crescut la Moscova de unchiul său. Adolescentul decide să urmeze facultatea de medicină, unde urmează să o cunoască pe Tonia. Aceștia se căsătoresc şi au împreună un băieţel, Sasha. Meseria de doctor îl duce pe Jivago pe front, unde o reîntâlneşte pe Lara, pe care o mai văzuse trecător în copilărie.

 

A Christmas Carol de Charles Dickens

Este o poveste care se petrece in seara de Crăciun, o poveste cu fantome, cu duhuri ale Crăciunului care vin să schimbe un om și un destin. Scrooge este acrit de viață, avar, incapabil de a gusta bucuriile simple ale vieții. Devine, in final, complet diferit, cald, bun, generos. Cum anume, veti afla crezând în miracolele din seara de Crăciun și citind povestea lui Dickens, publicată în 1843.

The Snow Queen (Crăiasa Zăpezii) de Hans Christen Anderson

Fermecătoarea poveste de iarnă a unei fetiţe care pleacă într-o călătorie pentru a salva băiatul pe care-l iubeşte, nelipsită din bibliotecile multor generaţii. Era odată un vrăjitor răutăcios, unul dintre cei mai răi, era chiar dracul. Şi vrăjitorul acesta a făcut o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era mai urât se vedea în oglindă foarte limpede şi chiar mai urât decât fusese. Cele mai frumoase privelişti în oglindă parcă erau spanac fiert şi cei mai buni oameni erau în oglindă urâcioşi sau şedeau cu capu-n jos. Continuarea o găsiți în carte.

 

Little Women (Micuțele Doamne) de Louisa May Alcott

Micuţele doamne este povestea a patru surori, toate diferite. Meg, cea mare, e cea mai cuminte şi mai matură dintre ele, o a doua mamă şi o fată de o bunătate ieşită din comun. Singura ei dorinţă e ca în viitor, când se aşează la casa ei, e să nu-i lipsească nimic. Se întâmplă ca gândurile şi dorinţele să se materializeze ăntr-o căsnicie şi o familie care o fac cea mai fericită femeie din lume.

 

The Gift of the Magi (Darul Magilor) de O. Henry

O. Henry e un maestru aproape desăvârșit al povestirii. În loc să citești cu ochii măriți de groază, ca la lectura lui Poe, citești zâmbind. Are un mod foarte captivant de a povesti, caracterizări năstrușnice ale personajelor, tot felul de aluzii la evenimentele timpului, paranteze în care-și spune părerea despre cele întâmplate, toate acestea conferă schițelor și nuvelelor, mai bine-zis istoriilor sale, un farmec deosebit

Darul Magilor este una dintre poveştile cele mai cunoscute ale scriitorului american O. Henry.  Povestea conţine multe dintre elementele pentru care scriitorul american este faimos: personaje din clasa muncitoare, un ton plin de umor, detalii realiste şi un final surprizător. Este povestea a doi tineri îndrăgostiţi, iubirea lor fiind un dar oferit de magi.