///
Acum la radio:

Aretha Franklin – Regina muzicii Soul

Pe 25 martie 1942 venea pe lume Aretha  Franklin, cântereața, compozitoarea și pianista americană, supranumită Regina Soul. Pe numele complet Aretha Louise Franklin, a cântat de asemenea jazz, rock, blues, pop, R&B și Gospel, câștigând 18  premii Grammy și având 20 de hit-uri  nr. 1 în topuri.

Artista s-a născut în Memphis, Tennessee, fiind al patrulea dintre cei cinci copii în familia unui predicator baptist și a unei cântărețe de gospel. A început să cânte de la o vârstă fragedă. La 10 ani familia s-a mutat în Detroit, Michigan. Pianistă talentată și având o voce puternică, până la 14 ani a înregistrat câteva cântece învățate la biserica la care activa tatăl său. În timpul unui turneu al acestuia, Aretha se împrietenește cu mari artiști, precum Mahalia Jackson, Sam Cooke și Clara Ward.

JPEG Pro

La 17 ani a început să cânte pop și blues. Artista a avut câteva single-uri R&B de top, care nu au făcut altceva decât se evidențieze și mai mult talentul ei pentru muzica gospel. Între anii 1967 și 1968 a lansat o serie de single-uri care au devenit hituri clasice. În 1967, a lansat albumul “I Never Loved A Man (The Way I Love You)”. Prima piesă de pe album, “Respect”, un cover după Otis Redding, a ajuns pe locul 1 în topurile pop și R&B și i-a adus Arethei primele doua premii Grammy.

Interesul său pentru muzica gospel a revenit, iar în 1972, albumul ”Amazing Grace” s-a vândut în peste de 2 milioane de exemplare, devenind cel mai bine vândut album gospel.

Succesul Arethei Franklin a continuat de-a lungul anilor ’70, câștigând opt premii consecutive Grammy pentru Best R&B Female Vocal Performance, și a cucerit titulatura de “Queen of Soul”. Ea a lucrat mult și și-a extins repertoriul cu cover-uri rock și pop.

În 1980 a jucat în filmul ”The Blues Brothers”, apoi a apărut în “Think” alături de John Belushi și Dan Aykroyd. A revenit în atenția noii generații de fani R&B și a semnat cu Arista Records. Noul ei album ”Jump To It”, lansat în 1982, s-a bucurat de mare succes în topurile R&B și a câștigat o nominalizare la Grammy.

În 1986 a înregistrat duetul cu George Michael “I Knew You Were Waiting (For Me)”, care a devenit hitul nr. 1 în topurile pop.

Un an mai târziu,  numele ei a fost primul nume de femeie aparut in The Rock and Roll Hall of Fame..

În 1998,  a relansat albumul “A Rose Is Still A Rose” și a primit în locul lui Luciano Pavarotti premiul Lifetime Achievement, pentru “Nessun Dorma”.

În 2003, Franklin a lansat albumul ”So Damn Happy”. Doi ani mai târziu a primit Presidential Medal of Freedom și a devenit a doua femeie care a intrat în UK Music Hall of Fame. În 2008, al 18-lea premiu Grammy pentru “Never Gonna Break My Faith” — o colaborare cu Mary J. Blige și a fost desemnată să cânte la inaugurarea prezidențială a lui Barack Obama în 2009. Aretha Franklin este considerată una dintre cele mai titrate din istoria Grammy, alături de Alison Krauss, Adele și Beyonce.

Aretha Franklin a dovedit că dragostea nu are vârsta. Înainte să împlinească 70 de ani, a declarat într-un interviu că urmează să se căsătorească cu “prietenul ei pentru totdeauna”, cu care are o relatie de mai multă vreme, William Wilkerson. Cunoscută pentru umorul său fin, Franklin a încercat să anticipeze întrebarile inevitabile despre eventualiî mostenitori și a declarat: “Nu, nu sunt însărcinată!”

Artista a mai fost căsătorită de două ori, și are patru copii. Ea este și nașa de botez a regretatei Whitney Houston care a inspirat-o încă de la începutul carierei.

Aretha Franklin poate fi ascultată la Vibe FM, cu cântece pentru sărbători ca în povești. Christmas Vibe!