///
Acum la radio:

”Colectiv”, primul film românesc nominalizat la premiile Oscar

”Colectiv” a fost selectat pentru premiile Oscar la categoriile „cel mai bun film străin” și „cel mai bun documentar”. Premiile Oscar vor fi decernate anul acesta pe 25 aprilie, într-o ceremonie ce va avea loc la Los Angeles.

În urmă cu o săptămână, ”Colectiv” a primit o nominalizare şi la premiile BAFTA, la categoria „cel mai bun documentar” iar trofeele vor fi acordate în 10 – 11 aprilie.

„Colectiv” (România – Luxemburg), produs de Nanau şi Bianca Oana, a fost desemnat documentarul european al anului trecut, la a 33-a ediţie a premiilor Academiei Europene de Film, care a avut loc în luna decembrie.

Documentarul spune povestea primului an de după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, care a dus la moartea a 64 de oameni.

Filmul urmăreşte autorităţi şi jurnalişti, în căutarea adevărului.

”Colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul cu același nume și urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală.

Producția oferă în premieră spectatorilor din cinematografe acces în locurile cheie de după evenimentul tragic din clubul Colectiv: redacții de ziare, cabinete de miniștri, coridoare de instituții, săli de ședințe.

Filmul urmărește jurnaliști, avertizori de integritate (whistleblowers), pacienți și familiile lor, dar și oficiali din guvern și reprezentanți ai statului, dezvăluind fără compromisuri o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării.

Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian, iar premiera nord-americană la TIFF (Toronto International Film Festival).

Lungmetrajul „Colectiv”, de Alexander Nanau, a primit trofeul Ochiul de Aur pentru cel mai bun documentar la cea de-a 15-a ediţie a Festivalului de Film din Zurich, Elveţia.