///
Acum la radio:

Mireille Mathieu: “De mică m-am simțit ca Albă ca Zăpada care întreținea gospodăria celor șapte pitici, am cântat la fiecare activitate casnică, simțindu-mă astfel ca o adevărată zâna!”

 Mireille Mathieu s-a născut pe 22 iulie, 1946, în Avignon (Vaucluse), un oraș din sudul Franței, într-o familie numeroasă, cu posibilități materiale reduse.Mireille Mathieu

Mireille Mathieu este cea mai mare dintre cei 14 copii ai familiei, iar visul ei era ca fiecare sa aibă camera sa. “Mama spunea că o familie fără copii este ca o gradină fără flori. În fiecare an primeam din nou fie o sora sau un frate, locuiam într-o baracă din lemn, unde acoperișul nu era etanș, făcând astfel să pătrundă ploaia, umiditatea, iar vântul să fluiere. Exista camera baieților și camera fetelor, dormeam câte 4 într-un pat, nu aveam încălzire, seara, mama ne punea cărămizi calde în pat ca să nu înghețăm, iar părinții dormeau cu cei mici în dormitor, deoarece numai acolo se afla o sobă pentru încălzit. În fiecare dimineață cumpăram pâine proaspătă și de spălat o făceam în școală, căci acolo se găsea un duș. În gospodărie fiecare avea sarcinile lui . Desi aveam 6 ani spălam rufe și frecam pardoseala…” își amintește artista. Cu toate astea, Mirelle Mathieu declara: “De mică m-am simțit ca Albă ca Zăpada care întreținea gospodăria celor șapte pitici, am cântat la fiecare activitate casnică, simțindu-mă astfel ca o adevărată zâna!”

În astfel de condiții, Mireille Mathieu este nevoită să părăsească școala la vârsta de 13 ani și să se angajeze într-o fabrică de hârtie unde, prin confecționarea de plicuri, reușește să contribuie la creșterea bugetului familiei, iar mai târziu să-și plătească orele de canto. „Este adevarat că sunt cea mai mare dintre cei 14 frați și am lucrat de la 5 dimineața într-o fabrică de hârtie, că tatăl meu a fost cioplitor în piatră și nu am avut niciodată mulți bani, în schimb am avut parte de foarte multă dragoste. De la părinți am învățat ce este respectul și toleranța, iar cu atâția frați am învățat să împărțim, dar și să cedăm și nu am fost niciodată egoiști”, declara Mireille cu mândrie.

Și în muzică, la fel ca și în viață, Mirelle are o poveste imprersionantă. La vârsta de 16 ani a participat la un concurs de talente din Avignon numit “On Chante dans mon Quartier” (Se cânta în cartier). Scena era foarte mică si trebuia împărțită cu pianul și cu ceilalți muzicieni.  Ea a interpretat piesa “Les cloches de Lisbonne”, dar nu a câștigat. Anul urmator a participat din nou cu piesa “L’Hymne a l’amour” a lui Edith Piaf și a pierdut din nou competiția. În 1964, insă, la a treia încercare, Mireille Mathieu a câstigat concursul cu melodia “La vie en rose“.