///
Acum la radio:

Ella Fitzgerald – The First Lady of Song

Ella Fitzgerald, supranumită The First Lady of Song, una dintre celebrele cântărețe de muzică jazz, s-a născut pe 25 aprilie 1917 în Virginia, Statele Unite ale Americii. Artista a câştigat 13 premii Grammy şi a vândut peste 40 de milioane de albume, de-a lungul carierei sale.

Cu un registru vocal excepțional de trei octave, Ella Fitzgerald s-a remarcat prin vocea cristalină, timbrul puternic și elegant și dicția perfectă în cele câteva stiluri prin care a trecut: soul, blues, bebop și scat singing– datorită capacității sale de a improviza.Ella-Fitzgerald

Perioada copilăriei sale a coincis cu perioada de aur a jazz-ului, reprezentată mai ales prin marile trupe de jazz și swing care aveau numeroase turnee.

Deși s-a născut în Virginia, la scurt timp s-a mutat la New York. Una dintre poveștile sale cunoscute este ca la o vârstă fragedă fuge de acasă, tatăl ei vitreg fiind adeptul filosofiei “bataia e rupta din rai”. Pentru a se întreține, aceasta canta pe marginea trotuarului și avertiza fetele profesioniste când venea poliția.

Ella a urcat pe scenă pentru prima dată cu ocazia unui concurs de talente. Locul era teatrul Apolo din Harlem, cel mai cunoscut club popular din istoria Statelor Unite, prima sală de spectacole care a permis artiștilor de culoare, dansatorilor, muzicienilor și actorilor să-și pună în valoare talentul.

La 17 ani, Ella o idolatriza pe Connie Boswell și a câștigat concursul de la Apolo interpretând o versiune a cântecului Judy compus de Hogy Carmichael, exact ca idolul său. Deși în viața de zi cu zi era timidă și reținută, pe scena era încrezută și determinată.

“Odată ce mă găseam acolo sus, simțeam că publicul mă accepta și mă iubea. Am știut că vreau să cânt în fața oamenilor pentru tot restul vieții mele”, a declarat artista.

Alături de cântărețele Billie Holiday și Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald a contribuit la dezvoltarea stilului vocal interpretativ modern în muzica jazz. Colaborarea ei cu Louis Armstrong și Count Basie, precum și numeroasele turnee în cadrul seriei Jazz At The Philharmonic au făcut-o cunoscută în lumea întreagă.

Primul hit l-a înregistrat în 1938, la vârsta de 21 de ani. Era o variantă a unui cântec de leagăn, , A Tisket, A Tasket, single ce s-a vândut în peste un milion de exemplare. Astfel, faimoasa Ella devine o legendă a Harlem-ului.

Artista a colaborat cu cei mai faimoși compozitori și interpreți de muzică jazz din acea perioadă: Cole Porter, Duke Ellington, Ira Gershwin, Johnny Mercer, Irving Berlin.

“Niciodată nu am știut cât de bune sunt cântecele noastre, până nu am auzit-o pe Ella cum le cântă”, avea să declare Ira Gershwin.

Ella a avut un respect deosebit pentru Marylin Monroe: “Îi datorez atât de multe lui Marylin Monroe. Datorită ei am ajuns să cânt la Mocambo, un club de noapte popular din anii ’50. Marylin l-a sunat personal pe proprietarul clubului și i-a spus să mă angajeze imediat, și dacă o va face, își va rezerva o masă în fața scenei în fiecare noapte. Proprietarul a fost de acord, iar Marylin s-a ținut de cuvânt. Noapte de noapte stătea așezată la o masă în fața scenei. Dupa aceea, n-a mai trebuit niciodată să cânt într-un club mic de jazz.”

Până în 1991 Ella a înregistrat 200 de albume, iar 5 ani mai târziu, pe 15 iunie, s-a stins din viață în casa ei din Beverly Hills.

Ella Fitzgerald, alături de mulți alți artiști de muzică jazz, poate fi ascultată în această perioadă la Vibe FM, cu cele mai frumoase cîntece de iarnă, Christmas Vibe!