///
Acum la radio:

Hotel California- povestea celui mai mare hit al trupei Eagles

Eagles este una dintre cele mai faimoase trupe ale industriei muzicale, cu o poveste frumoasă în spate. Datorită super hit-ului Hotel California, am avut tendința să-i asociem cu această regiune, deși niciunul dintre membrii trupei nu provine de acolo. Trupa s-a înființat 1971, la Los Angeles, formată din Glenn Frey, Don Henley, Bernie Leadon și Randy Meisner. Inițial, Frey și Henley au fost angajați în calitate de soliști de către cântăreața Linda Ronstadt, iar Meisner și Leadon au cântat cu ea în vara aceluiași an. Cei patru au apărut pe albumul cântăreței, dar au decis să semneze un contract de înregistrare cu Asylum Record, oferit de managerul David Geffen, adoptând denumirea de Eagles. Primul lor album l-au înregistrat la Londra în februarie, 1972, pe care l-au lansat în iunie și care a fost premiat cu aur după un an și jumătate.eagles

Eagles este trupa cu 5 single-uri nr.1,  6 premii Grammy, 5 premii Americam music Awards, 6 albume nr. 1, iar la sfârșitul secolului al 20-lea, doua dintre albumele lor, Greatest Hits 1971-1075 și Hotel California s-au clasat printre primele zece  cel mai bine vândute compilații ale tuturor timpurilor, conform revistei Rolling Stone. Este una dintre cele mai bine vândute trupe cu peste 150 de milioane de exemplare.

Hitul care s-a plimbat prin timpanele oricărui muritor de rand, din generație în generație, este Hotel California, clasat de aceeași revistă, Rolling Stone, pe locul 37 în topul celor mai bune 500 de piese ale tuturor timpurilor. Acesta are o poveste cel puțin interesantă.

Piesa a fost compusă de Don Felder, chitaristul trupei în perioada 1974-2001, Don Henley şi Glenn Frey, în  1977. Este Povestea  unui călător obosit care devine prizonierul unui hotel luxos din California ce la prima vedere pare primitor şi tentant. Piesa este, de fapt, o alegorie a hedonismului şi auto-distrugerii din industria muzicală de la sfârşitului anilor ’70, în sudul Californiei. În anul 2008, Don Felder povestea despre faptul că  că Don Henley şi  Glenn au avut cea mai mare contribuţie asupa părții lirice. “Toţi trei ne îndreptam într-o noapte, cu maşina, spre Los Angeles. Niciunul dintre noi nu era din California, dar era imposibil ca în momentul în care intri în acel oraş să nu fii ameţit de luminile lui şi de imaginile hollywoodiene. Toate încep să ţi se învârtă în cap laolaltă cu visele pe care le ai. De acolo a plecat totul”, a declarat acesta.

Despre linia melodică a piesei, s-a spus că e foarte asemănătoare cu cea a piesei We Used To Know, din 1969, a trupei Jethro Tull. Aceasta a concertat împreună cu Eagles într-un turneu, înainte ca Eagles să înregistreze Hotel California, iar liderul Ian Anderson a declarat, într-un interviu pentru BBC, mai mult glumind, că încă aşteaptă beneficii materiale pentru folosirea drepturilor de autor.pentru ea. În declarațiile oficiale, Anderson nu a făcut niciodată referire la un plagiat.

Hotel California a fost “dospită” în studio timp de 8 luni, timp în care băieții s-au aflat în căutarea hitului perfect.”S-a întâmplat să ne închidem în studio și câte două, trei zile, trăgând piesa de nenumărate ori de la capăt. Aveam o masă de ping-pong, un frigider, role… ce ne mai trebuia?”, a adăugat Don Felder. Cu acest super hit, Eagles a câștigat premiul Grammy pentru cea mai bună piesă a anului 1977, ceremonie la care membrii trupei nu s-au prezentat pentru  a-și ridică premiul, deoarece Don Henley nu împărtășea ideea de competiție.

O mulţime de interpreţi şi trupe au preluat Hotel California, transformând-o conform propriilor viziuni. Printre aceştia, s-au numărat Gipsy Kings, Nancy Sinatra, The Killers şi Vama Veche.