///
Acum la radio:

Remember Freddie Mercury

5 septembrie este ziua care ne-a dat unul dintre cei mai fascinanți și complecși artiști: Freddie Mercury, solistul Queen.

Freddie Mercury s-a născut la 5 septembrie 1946, la Stone Town, în Zanzibar. Numele său real, Farrokh Bulsara, este derivat din Bulsar, un oraș din sudul statului Gujarat, India Britanică.

La șapte ani, Freddie Mercury a început să studieze pianul, iar la opt, părinții l-au înscris la un internat în stil englezesc din Panchgani, unde a căpătat porecla ”Freddie”.

După ce părinții săi s-au mutat în Marea Britanie, tânărul Farrokh Bulsara a vândut haine second-hand și a lucrat pe aeroportul Heathrow, cel mai aglomerat aeroport din Europa. Ia însă o decizie care-i va schimba definitiv viața, în aprilie 1970, când formează alături de chitaristul Brian May și toboșarul Roger Taylor trupa Queen. Este momentul când Farrokh Bulsara devine Freddie Mercury . De aici înainte Freddie Mercury și grupul Queen urmau să scrie istorie în muzică.

Queen a devenit primul care a umplut stadioane în America de Sud, doborând recordul mondial de asistență la Morumbi Stadium din Sao Paulo. În 1986, turneul european Queen a culminat cu concertul de la Budapesta, ce a avut loc în fața a 80.000 de persoane.

În anul 1991, se zvonea tot mai mult în presă că Freddie Mercury ar fi bolnav de SIDA. Chiar dacă zvonurile erau adevărate, Mercury le-a negat cu insistenţă. Trupa s-a decis să mai înregistreze un album – ”Innuendo”. Deşi sănătatea îi era tot mai precară, Freddie a contribuit foarte mult la realizarea acestui album. Piesele remarcate de pe acesta au fost “Innuendo”, “Headlong”, “The Show Must Go On” şi “These Are The Days Of Our Lives”.

Pe 23 noiembrie 1991, Freddie, aflat pe patul de moarte, face o ultimă declaraţie, recunoscând că este bolnav de SIDA. Pe 24 noiembrie, după nici 24 de ore de la acest anunţ, Freddie Mercury a murit la vârsta de 45 de ani. Înmormântarea sa a fost discretă, în concordanţă cu religia familiei sale. Pe 20 aprilie 1992, fanii formaţiei au fost prezenţi la un concert tribut Freddie Mercury, ţinut pe acelaşi stadion Wembley. Annie Lennox, Guns’n’Roses, Def Leppard, Elton John, George Michael, David Bowie, Metallica şi Liza Minnelli (împreună cu ceilalţi membri Queen) au cântat cele mai bune piese ale trupei.

Grupul Queen nu s-a despărţit practic niciodată, deşi ultimul lor album ce conţine materiale originale (nefiind incluse compilaţiile) a fost lansat în 1995, cu numele ”Made In Heaven”, după 4 ani de la moartea lui Freddie Mercury. Acest album a fost construit pe baza ultimei sesiuni de înregistrări pe care Freddie a realizat-o în 1991, precum şi piese mai vechi care nu fuseseră incluse pe albumele anterioare.