///
Acum la radio:

Românii au mai multă încredere în știrile de la radio decât în cele de la TV

Un nou sondaj la nivel național, realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield, arată că românii tind să aibă mai multă încredere în informațiile aflate de la radio, decât în cele de la TV. 36,3% dintre români au încredere în informațiile difuzate pe posturile TV, iar 60,7% nu au încredere. În cazul radioului, procentul de încredere este de 40,6%.

Pe lângă încrederea în mediile de informare, studiul a căutată să afle și care sunt considerate de români sursele de fake news, propagandă și dezinformare.

55% dintre cei care au participat la sondaj sunt de părere că, în foarte mare și mare măsură, au fost expuși în ultimele luni la știri false. 42,6% spun că au fost expuși în mică măsură sau foarte mică măsură/deloc.

24% dintre români sunt de părere că Rusia este principala țară care răspândește știri false în România. Uniunea Europeană se clasează pe locul doi cu 18,5% dintre răspunsuri, urmată de China (14,8%), Ungaria (9,2%), SUA (9,2%) și Germania (3,3%).

Sondajul a fost realizat în perioada 1 -12 martie 2021 prin metoda CATI (interviuri telefonice) pe un eșantion de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95% la un grad de încredere de 95%.

Sondajul complet este disponibil pe siteul www.strategicthinking.ro.