///
Acum la radio:

Sting, de la șofer de autobuz, muncitor în construcţie şi ofiţer de taxe, la muzică

Sting, pe numele real Gordon Matthew Sumner, s-a născut pe 2 octombrie 1951, la Wallsend, Newcastle upon Tyne, Anglia. Înainte să fie cunoscut sub numele de scenă, Sting a fost lider vocal, compozitor şi basist al trupei rock, The Police, din anii 1970 până în 1980. Sting s-a născut în familia lui Audrey Cowell şi al lui Ernest Sumner, fiind cel mai mare dintre cei 4 frați. Tatăl său era patron al unei lăptării.

Sting's Back To Bass Tour Opening Night

Sting a absolvit  liceul St. Cuthbert’s Grammar School în Newcastle, după care a urmat cursurile Universitatii din Coventry, dar le-a abandonat după un semestru. În acea perioadă artistul frecventa cluburi precum Club-A-Go-Go, unde îi asculta pe Jack Bruce sau pe Jimi Hendrix, personalități care l-au definit. După ce a practicat tot felul de meserii precum șofer de autobuz, muncitor în construcţie şi ofiţer de taxe, a participat la Northern Counties Teachers’ Training College, mai târziu activând în cadrul Northumbria University, din 1971 până în 1974.  La St. Paul’s First School în Cramlington a fost profesor timp de doi ani. Numele de scenă, Sting, este porecla pe care a primit-o pe vremea când cânta cu formația Phoenix Jazzmen. Pentru că purta un plover negru cu dungi galbene, colegii de trupă i-au zis ca seamănă cu o albină. În 1977 s-a mutat la Londra și a înființat formația The Police. Între anii 1978 si 1983, cinci albume au ajuns în top și au câștigat șase premii Grammy Awards. Cel mai cunoscut hit, Every Breath You Take, a fost lansat în 1983. The Police nu s-a desfiintat niciodata, însă membrii formației s-au ocupat de proiecte solo. În 2007 s-au reunit și au anunțat un turneu mondial. În 1995 Sting a scos primul album solo, intitulat The Dream of the Blue Turtles. În același an, a compus împreună cu Dire Straits  “Money for Nothing” și a cântat alături de ei într-un concert pe stadionul Wembley. În  anul 1997 a lansat albumul Nothing Like the Sun ce contine hit-urile: “We’ll Be Together”, “Fragile” și “Englishman in New York”. Albumul din 1991, intitulat The Soul Cages, este dedicat tatălui său și include super hitul “All this Time“. În 1994, alături de Bryan Adams și Rod Stewart, Sting compune și cânta piesa “All For Love”, care face parte din coloana sonoră a filmului “Cei trei muschetari”. Succesul său continuă și în 1999, cu lansarea albumului Brand New Day, care a fost decernat cu premiul Grammy. În 2002, Sting a castigat Globul de Aur pentru piesa Until. Cântecul face parte din coloana sonoră a filmului Kate and Leopold.

Artistul și-a publicat memoriile în cartea Broken Music.

10 lucruri pe care ar trebui să le știi despre Sting:

  1. Are șase copii, doi cu fosta soție și patru cu actuala cu care a trăit o poveste de dragoste de 10 ani, înainte să o ia de nevastă.
  2. Jazz-ul este genul lui preferat de muzică.
  3. Îainte sa facă muzică, a fost șofer de autobuz, muncitor în construcţie, ofiţer de taxe și profesor de școală primară.
  4. Și-a primit porecla de Sting din cauza unui plover negru cu dungi galbene în care semăna cu o viespe.
  5. Sting este nașul de botez al lui Rocco, fiul Madonnei.
  6. I-a dedicat mamei sale albumul  “Nothing Like the Sun” 
  7. Câștigă 2000 de dolari pe zi pentu celebrul hit “Every breath you take”, care este cea mai solicitată piesă de radio din toate timpurile. 
  8. A compus această piesa trezindu-se într-o noapte după ce a avut un vis.
  9. Sting aleargă zilnic 8 km, practică yoga și este vegetarian.
  10. Sting este jucator profesionist de șah.