///
Acum la radio:

Ultimul olar rămas să continue tradiţia dacică

Lavinia Dragomir
Am plecat spre Maramureş cu inima deschisă, fiind convinsă că voi avea parte de experienţe frumoase pe acele locuri încărcate de istorie şi tradiţie milenare.

M-am înşelat. Pentru mine a însemnat mai mult decât îndrăznisem să visez.

În Maramureş am descoperit un alt mod de viaţă, ghidat după alte valori, inspirat parcă din poveştile de demult de la gura sobei. Am aflat o altă perspectivă asupra traiului zilnic, o perspectivă prinsă cu rădăcini sănătoase în istoria noastră străveche, presărată cu obiceiuri, meşteşuguri şi zicale.

Pentru câteva zile am trăit la fel ca moroşanii şi am învăţat ce înseamnă dârzenia, ospitalitatea, modestia şi smerenia. Aici totul e simplu, aşezat şi orânduit după cele mai vechi tradiţii, dar pe care moroşanii le păstrează actuale în vieţile lor de zi cu zi.

Când ajungi în Maramureşul istoric, ai senzaţia că te-ai întors în timp.

 Vibe FM  la olarit in Maramures 020

M-am întors şi eu cu faţa spre istorie şi am îmbrăcat pentru prima dată în viaţă un costum popular vechi de sute de ani, dar uimitor de bine păstrat.

Aici nimic nu se ia de-a gata, totul e făcut de mâinile lor.

 Am fost acasă la femeile din sat, care ne-au primit chiar în mijlocul unei şezători.

Vibe FM  la olarit in Maramures 008
În postul Paştelui, femeile moroşene obişnuiesc şi acum să se strângă acasă la una dintre ele, la fel cum făceau bunicile lor. Se pun pe cântat versuri vechi şi apoi încep să toarcă lâna, s-o treacă prin vârtelniţă, să ţeasă covoare, zadii (fote, şorţuri maramureşene), carpete sau să împletească baiere pentru traiste. Altele cos pieptare, decorate cu mărgele şi fir auriu, de un bun gust şi o eleganţă surprinzătoare; altele fac brâuri sau zgărdane (şiruri de mărgele viu colorate).

Toate aceste meșteșuguri sunt transmise cu sfințenie din generație în generație, începând de la primii locuitori ai acestor pământuri.

Vibe FM MandrudeRomania la olarit in Maramures 005

În casa Ilenei Vădoiu din satul Poienile Izei am mâncat în blide de lut dacic şi apoi am avut norocul să ajungem chiar în locul în care se fac, să punem mâna pe cuptorul în care se ard (foto sus) şi să stăm de vorbă cu Mărioara Burnar, cea care reprezintă a unsprezecea generaţie de olari care au trăit şi au lucrat lutul în acea casă.

Este singura casă din Maramureș în care se mai păstreză intact meşteşugul străvechi al olăritului.

 Familia Burnar a păstrat această tradiţie neatinsă de trecerea anilor, respectând întocmai aceiaşi paşi de fabricare a oalelor precum strămoşii noștri daci.

Vibe FM MandrudeRomania la olarit in Maramures 019

Ca să ajungem acasă la Mărioara Burnar, am luat-o pe o uliță șerpuită și îngustă din Săcel – Maramureș.

Vibe FM MandrudeRomania la olarit in Maramures 011

De cum lipești talpa primului pas de aceste pământuri, ai senzaţia ca ai ajuns într-o poveste veche, frumos păstrată. De-o parte și de alta a drumului, rămâi fascinat de peisajele aproape ireale.

Dacă ai noroc să întâlneşti în drumul tău localnici, te molipseşti iremediabil cu o voie bună caracteristică maramureşenilor.
“Lăudăm pe Iisus”, salută moroşanii pe oricine întâlnesc, fie cunoscut, fie nu.

Casa familiei Burnar este unită de restul satului de un pod vechi, care Vibe FM MandrudeRomania la olarit in Maramures 014 trezeşte şi mai mult sentimentul de basm.

Ajungem acasă la olarul Burnar, ultimul continuator al tradiției dacice. Încă de la prima fereastă a atelierului, știi sigur că ai ajuns în trecutul adânc al sutelor de ani.

Lucrează oalele la fel ca dacii

 Lutul roșu, specific ceramicii dacice, îl scot dintr-o singură zonă a satului – de pe dealul Drobodeava (nume cu puternică rezonanță dacică). Aici olarul sapă un puț în care apoi intră la o adâncime de 8-10 metri până găsește calitatea potrivită a lutului.

 

Cuptorul pe care-l folosesc este vechi de 500 de ani și este ultimul de acest fel din Maramureș.

Vibe FM MandrudeRomania la olarit in Maramures 008

Este făcut din piatră de râu cioplită tip secure și îmbrăcat într-un aliaj din pământ, stroguri şi bălegar.

Culoarea flăcării le spune când sunt gata vasele

Vasele sunt aşezate într-o ordine specială în cuptor şi arse o singură dată. Perioada de ardere durează între 24 şi 48 de ore. Timpul cât stau vasele la ars nu e niciodată acelaşi, spune Mărioara Burnar. Ei işi dau seama când e gata arderea după culoarea focului.

Însemnele dacice

Pe toate vasele găsim însemne pur dacice, inspirate din mediul lor înconjurător: firul şerpuit simbolizează unda apei Iza, pe malul căreia s-au așezat; se regăsesc, de asemenea, dinții de lup sau raza soarelui.

Vopseaua simbolurilor

Vibe FM  la olarit in Maramures 025

Este obținută dintr-o piatră moale, neagră, pe care o pisează, o cern, o amestecă cu apă şi apoi o aplică cu pensula pe vase, după ce acestea au fost modelate la roată. Mărioara Burnar ne garantează ca acest amestec nu dispare niciodată, doar atunci când se sparge vasul.

Lustruirea vaselor

 Se face manual cu o piatră specială de râu, foarte lucioasă. Fiecare vas care se găseşte în atelier este unicat, dat fiind faptul că lucrarea se realizează integral de mână.

Cu ani buni în urmă, în Săcel erau în jur de 20 de olari. Astăzi, doar această familie continuă meşteşugul.

Ca să menţină tradiţia, ei mai ard vase doar o singură dată pe an. Întregul proces de olărit fiind foarte greoi, începând de la scosul lutului de la adâncime mare şi până la arderea vaselor în cuptor.

Şi mai impresionant este faptul că femeile din Maramureș folosesc în mod curent aceste vase din ceramică dacică pentru gătit, dând mâncărilor un gust delicios.

De fapt, întreaga aventură în Maramureș mi-a lăsat un gust plăcut. Pentru mine, a însemnat pur și simplu un exercițiu de întoarcere la rădăcinile noastre ancestrale pe care îl recomand oricui, la orice vârstă.

 

Echipa Vibe FM a explorat Maramureş în cadrul proiectului #MandrudeROMANIA, realizat de Simplify Travel alături de agenția Scorilo Turism